Pages

Salam

assalamualaikum Pictures, Images and Photos

Sunday, November 3, 2013

Bila blog jadi double post apa perlu dibuat

Bila blog jadi double post apa perlu dibuat

 


 Bila settle masalah maliciuos bertepek kat blog ni, saya ingat nak tukar themes blog ni. Almaklumlah rasanya dah dekat 3 tahun blog ni tak bertukar cat. Try nak cat baru. Masih dari ipeet themes juga. 

Alhamdulillah dapatlah cat baru. Cuma blog jadi double lah pulok. Nak print screen netbook saya terlalu comel untuk amik gambar. So rupa double post tu macam gambar kat atas.

Bila Blog Ada Virus Malicious Apa Patut Dibuat

Bila Blog Ada Virus Malicious Apa Patut Dibuat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Aduhai kasihannya blog ni, dah bersawang dengan sarang labah-labah punyalah lamanya tak terupdate. tergerak nak jengah blog bonda beberapa hari lalu tuh diaa ada virus rupanya. Blog memoirseorangguru.blogspot.com diganggu virus maliciuos. Puas menggodak html blog ni, mencari apakah punca ada malicious di sini.

Friday, September 6, 2013

Naikkan kadar pencen pesara kepada 10 peratus

Naikkan kadar pencen pesara kepada 10 peratus

KUALA LUMPUR 11 Ogos - Kelab Persatuan Pesara Kerajaan 1Malaysia (Kupekmas) meminta kerajaan mengkaji kenaikan kadar pencen kepada 10 peratus berbanding dua peratus seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini.


Menurut Setiausaha Agungnya, Datuk Abdul Rahman Manan, kadar dua peratus adalah terlalu kecil jika dibandingkan dengan kos sara hidup dan harga barang yang semakin meningkat.

"Kami berterima kasih atas kenaikan dua peratus itu, namun persatuan berasakan kadar itu agak tidak memberangsangkan. Contohnya kalau pencen yang diterima RM1,000 sebulan, kenaikan yang diperoleh hanya RM20.


Sunday, January 15, 2012

Indah Bahasa

Indah Bahasa

Pantun Budi (ii)

Perigi dikatakan telaga,
Tempat budak berulang mandi,
Emas merah ada berharga,
Budi Bahasa bernilai abadi.

Pucuk nipah kelibatan,
Terletak mari di tepi pantai,
Biarlah rosak dalam lipatan,
Jangan rosak kena pakai.

Perabu lancang dari Petani,
Naik ke darat membeli kain,
Buah macang serupa keuini,
Rupanya sama rasanya lain.

Saturday, January 14, 2012

Kanser Pankreas

Kanser Pankreas

 Barah Pankreas

INFO

Gejala barah pankreas hanya muncul apabila tumor semakin membesar antaranya:
  • Sakit di bahagian atas abdomen akibat tumor menekan saraf
  • Kulit dan mata menjadi kuning dan serta air kencing menjadi gelap dipanggil jaundice
  • Hilang selera makan, mual dan muntah.
  • Berat badan turun mendadak dan sering lesu.
  • Najis berwarna pucat dan kelabu serta ada lebihan lemak dalam najis.

 Teknologi endoscopic ultrasound kesan barah awal

PENGASAS Apple, Steve Jobs; aktor Patrick Swayze dan Michael Landon termasuk penyanyi tenor, Luciano Pavarotti adalah antara selebriti dan golongan ternama yang menderita dan tewas akibat barah pankreas. Dikenali sebagai pembunuh senyap, barah pankreas bukanlah penyakit yang lazim berlaku berbanding barah jenis lain.

Masalah terbesar barah pankreas adalah ia hanya dikesan pada peringkat serius. Ketika pembedahan dilakukan, ia sudah tidak berguna lagi. Akibatnya, pakar perubatan tidak dapat mengeluarkan kanser dari tubuh pesakit. Sehubungan itu, isu utama dalam kebanyakan rawatan barah pankreas ialah untuk mengesan barah berkenaan seawal mungkin.

Perunding Gastroenterologi, Pusat Perubatan Prince Court (PCMC), Datuk Dr Ryan Ponnudurai berkata, apabila pesakit mengadu sakit pada bahagian abdomen, ia harus disiasat segera.

“Merujuk kes terbaru saya November lalu, seorang pesakit rakyat Belanda menjalani ujian imbasan CT pada abdomen iaitu antara kaedah terbaik untuk menyiasat dan mengesan barah pankreas.

Panduan menjadi menantu kesayangan

Panduan menjadi menantu kesayangan

1. Sebaik saja anda sah sebagai tunangannya, mulakan berkenal-kenalan dengan keluarga mentua. Andai tinggal berjauhan, hubungilah mereka melalui telefon sekadar untuk bertanya khabar. Jika duduk berhampiran, cuba sesekali luangkan waktu berkunjung ke rumahnya.

2. Ketika berkunjung, bawalah buah tangan bersama. Sekurang-kurangnya dengan membawa kuih atau buah-buahan. Tetapi lebih elok jika anda membawa cenderahati seperti sepasang kain sebagai tanda kenangan.

3. Kenali sikap sebenar mentua anda. Tanya kepada pasangan anda, apa yang disukai dan dibenci oleh mentua. Jika anda tahu apa yang disukai dan dibenci, secara tidak langsung ini boleh memberikan persediaan ketika menjadi ahli keluarganya kelak.

4. Sesudah berkahwin, jangan sesekali anda memarahi anaknya di hadapan mereka. Keadaan ini memberikan gambaran sebenar sikap anda terhadap anak mereka. Situasi ini mungkin akan menimbulkan kebencian di hati mentua.

5. Setiap kali bertandang, cuba mengambil hatinya dengan bercerita mengenai pengalaman lucu yang boleh menghiburkan hatinya. Jangan lupa bercerita dengan sepenuh perhatian supaya dia tidak rasa jemu. Ingat, jangan pula anda bercerita sesuatu yang dianggap bodoh dan boleh memalukan diri sendiri.

6. Berkongsi minat dengannya. Kalau dia gemar bercucuk tanam, anda juga harus belajar bercucuk tanam. Kalau dia gemar memasak, tidak salah anda cuba belajar memasak daripadanya. Tunjukkan yang diri anda betul-betul berminat dengan apa yang disukai. Bagaimanapun anda dinasihatkan jangan belajar sambil lewa kerana mungkin dia beranggapan anda tidak serius. 

7. Apabila tiba hari-hari penting, jangan lupa menelefon mengucapkan sesuatu. Lebih baik jika anda berkunjung ke rumahnya dengan membawa hadiah atau, anda juga boleh membuat kejutan.

8. Paling penting, jaga pertuturan anda. Jika sebelum ini anda seorang yang 'mulut lepas', anda dinasihatkan supaya sentiasa menjaga pertuturan anda. Kata orang, kerana mulut, badan binasa. Jadi berhati-hati ketika menuturkan sesuatu di hadapan mereka. Jangan sampai menyinggung perasaan keluarga mentua.

9. Jika ada majlis kenduri, pastikan anda ringan tulang membantu mengemaskan apa yang patut. Terutamanya jika kenduri dilakukan dengan memasak sendiri. Pasti banyak barang yang patut dibasuh seperti periuk, kuali, gelas atau pinggan mangkuk. Walaupun anda keletihan, cuba sibukkan diri dengan menolong apa yang patut. Jika majlis dilakukan secara katering, cubalah mengemas apa yang patut di dalam atau luar rumah.

10. Akhir sekali, cuba mengasihani keluarga mentua seperti anda menyayangi keluarga sendiri. Anggaplah mereka sebahagian daripada darah daging sendiri supaya hubungan akan bertambah mesra dan berkekalan hingga ke akhir hayat.

Pantun Budi

Pantun Budi (i)

Anak itik matinya lemas,
Makan lenggudi di Bukit Askin
Hilanglah bahasa kerana emas,
Tak tampak budi kerana miskin.

Saya tidak menanam nenas.
Tanam kepaya di dalam padi,
Saya tidak memandang emas,
Budi bahasa yang saya cari.

Monday, August 22, 2011

Memoir Seorang Guru, Perginya Seorang Pendidik

Memoir Seorang Guru, Perginya Seorang Pendidik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Memoir Seorang Guru, Perginya Seorang Pendidik.

Jika tuan-tuan dan puan-puan serta pelayar blog 'Memoir Seorang guru' ini perasan, alamat url blog ini sendiri menggunakan ayat, memoirseorangguru.blogspot.com, sebagai  satu natijah betapa terkesannya anak pemilik blog dengan novel buah tangan penulis tanahair.

Sesiapa yang belum membaca novel memoir seorang guru, eloklah benar membacanya. Sedikit sedutan berkaitan ulasan karya Memoir Seorang Guru:

Karya  'Memoir Seorang Guru diwarnai dengan pelbagai gejolak rasa yang menyentuh perasaan. Padat dengan mesej yang tersirat untuk dijadikan renungan bersama.
Membaca 'Memoir Seorang Guru' novel terbaru Azizi Hj Abdullah, terbitan Alaf21, anda akan merasa kebencian disebalik kedegilan murid. Anda akan merasa keras hati seorang guru disebalik lemah lembut muridnya.
Anda akan merasa kata-kata keras, di sebalik kemanjaan murid. Anda akan menemui kekasaran di sebalik lemah lembut murid. Tetapi diakhirnya anda akan temui dialah yang memiliki kasih sayang melalui doa dan harapan, sehingga anda akan mengalir air mata dan berkata; begitukah guru kami.

Penulis blog Memoir Seorang Guru mengucapkan tahniah kepada Alaf21 atas terbitnya novel yang penuh kisah pengajaran, dan ia sebenarnya suntikan motivasi kepada mereka yang ingin bergelar guru, khusunya kepada anak pemilik blog ini sendiri.

Al Fatihah untuk Allahyarham Ustaz Azizi Abdullah. 

Petikan Berita TV3;

Novelis Terkenal Azizi Abdullah Meninggal Dunia

21/08/2011 17:37:00

Novelis terkenal, Azizi Abdullah meninggal dunia pagi tadi akibat komplikasi serangan kuman, kencing manis dan masalah buah pinggang.

Allahyarham, 69 tahun, menghembuskan nafas terakhir di Hospital Pulau Pinang, jam 7:50 pagi.

Allahyarham dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi, ICU hospital berkenaan sejak 11 Ogos lalu.

Mac lalu, Allahyarham menjalani penbedahan jantung di hospital sama.

Allahyarham, bekas guru Pendidikan Islam, terkenal dengan novel "Seorang Tua Di Kaki Gunung" ketika naskah itu dijadikan teks wajib subjek sastera Tingkatan 5, 20 tahun lalu.

Jenazah dikebumikan selepas solat Zohor di kampung halamannya di Kulim, Kedah.
 
Copyright © 2010 Memoir Seorang Guru | Design : Noyod.Com